• Bel ons070 - 394 12 38

Wij zijn open! I.v.m. COVID-19 is ons beleid tijdelijk aangepast. Lees hier meer.

Preventieve zorg

Vaccineren en meer

Preventieve zorg

Vaccineren en meer

  • Hoe werkt titeren?
  • Vaccineren of niet?
  • Vaccineren
  • Parasieten
  • En verder?

Hoe werkt titeren?

We kunnen middels bloedonderzoek (RapidSTATUS TiterTest) kijken of uw dier voldoende beschermd is. Als uw dier voldoende beschermd is, hoeven we niet te vaccineren en pas een jaar later opnieuw te controleren. Indien uw dier niet voldoende beschermd blijkt te zijn, dan is het verstandig te vaccineren. Want ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. 

Vaccineren of niet?

Is vaccineren echt noodzakelijk? 

Bescherming van uw dier tegen ziektes waartegen we kunnen vaccineren is verstandig en belangrijk. Door middel van titeren kunnen we bij honden en katten de hoeveelheid antistoffen in het lichaam bepalen. Dit is bij konijnen nog niet mogelijk.

 

Vaccineren

Door te vaccineren worden veel (vaak dodelijke) ziekten bij onze huisdieren voorkómen. Vandaag de dag zijn ziekten zoals myxomatose goed onder controle. Als er echter gestopt zou worden met vaccineren, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat deze ziekten weer de kop opsteken. Daarnaast zijn sommige ziekten van uw huisdier ook gevaarlijk voor mensen. Vaccineren is dus niet "zomaar een prikje". We kijken graag samen met u welke vaccinaties specifiek voor uw dier nodig zijn. Door vaccins met een langere en kortere werkingsduur te combineren, krijgt uw konijn precies die bescherming die voor hem/haar nodig is: "vaccineren op maat". 

De vaccins voor konijnen zijn zo ontwikkeld dat er maar één injectie hoeft te worden gegeven voor alle ziektes en dat deze een jaar werkzaam is. 

Let ook op wanneer u plannen heeft om met uw dier naar het buitenland te gaan. Elk land heeft weer andere regels en verplichtingen t.a.v. vaccinaties. Soms betekent dit dat u al meerdere maanden voordat u op reis gaat actie moet ondernemen om vaccinaties en bloedtesten op tijd in orde te hebben. Houd hier dus rekening mee indien u met uw dier de grens over wilt.

Om een dier veilig te vaccineren moet het volledig gezond zijn. Daarom is vaccineren in combinatie met de gezondheidscontrole erg belangrijk.

Parasieten

Mijten

Mijten, of beter gezegd schurftmijten, zijn kleine spinachtige insecten. Ze zijn onder te verdelen in de bijtende en de zuigende mijten. De laatste steekt door de huid en zuigt dan bloed, de eerste irriteert de huid waardoor er schilfers ontstaan en eet dan die huidkorsten op.

Het duidelijkst zijn die korsten te zien als de mijt in het oor zit. Aangezien daar geen haar is, zijn de korsten makkelijk met het blote oog te zien.

Mijten kunnen ook op andere plekken zitten, bijvoorbeeld op de rug. Mijten zijn soms met het blote oog te zien, maar meestal zijn ze zo klein dat we onder een microscoop naar ze moeten zoeken. We nemen daarvoor een huidbiopt.

Maden

Maden zijn de larven van vliegen. Vliegen leggen het liefst hun eitjes op warme vochtige plekken. Op deze warme vochtige plekken kunnen de eitjes snel rijpen en duurt het niet lang voor de maden uit het ei komen. Onder ideale omstandigheden kun je 's ochtends een konijn hebben waar je niets aan ziet behalve een beetje natte kont van de wat zachtere ontlasting, en 's avonds kunnen de maden dan al een opening naar de buikholte gevreten hebben met een buikvliesontsteking tot gevolg. En dit betekent dan ook vaak al het einde van het konijn.

Zolang de maden nog niet in de buikholte zijn gekomen is er vaak nog hoop. Dit hangt uiteraard wel af van de uitgebreidheid van de madeninfestatie. Dus als er heel veel maden zijn die zich over het hele lichaam verspreid hebben en overal de huid aangetast hebben, dan wordt uiteraard de prognose een stuk minder.

De behandeling komt neer op het verwijderen van de maden en het behandelen van de ontstekingen die veroorzaakt zijn door de maden en in geval van diarree; het behandelen van de diarree en het voorkomen van opnieuw diarree. Verder zal de dierenarts samen met u de voeding en de huisvesting van het konijn nogmaals met u doorlopen. Dit om maden in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

Coccidiose

Coccidiën zijn eencellige organismen die met name in de darmwand van konijnen kunnen voorkomen. Wanneer ze in grote aantallen voorkomen kunnen ze een behoorlijke schade aan de darmwand veroorzaken. ymptomen die je hierbij kunt zien zijn: vermageren, diaree en soms bloed bij de ontlasting.

De dierenarts heeft verse ontlasting nodig om te zoeken naar deze parasiet. Het is met name een heel gevaarlijke parasiet voor jonge konijntjes die net gespeend zijn. Bij de overgang op vast voedsel is het maagdarmstelsel even heel gevoelig en dit is de kans voor de parasiet om zich te vermeerderen.

En verder?

Natuurlijk wordt er naar het hart en de longen geluisterd, de buik gevoeld, de oren geïnspecteerd, de tanden bekeken en de voetzolen. Vooral in het geval van pododermatitis (ontstoken voetzolen) en gebitsproblemen is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. Konijnen en knaagdieren laten meestal pas laat zien wanneer het niet goed gaat, vandaar dat de controle zo belangrijk is. In een aantal gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals bloedonderzoek, urineonderzoek, echo of een röntgenfoto.

Terug naar Basiszorg