• Bel ons070 - 394 12 38

Wij zijn open! I.v.m. COVID-19 is ons beleid tijdelijk aangepast. Lees hier meer.

Spoed

Spoed

Om ook buiten onze openingsuren garant te kunnen staan voor topkwaliteit diergeneeskunde zijn wij een samenwerkingsverband aangegaan met Evidensia Dierenziekenhuis Den Haag. U kunt het dierenziekenhuis bereiken op telefoonnummer 070 - 206 09 00 (www.edz-denhaag.nl).

Het EDZ is een dierenziekenhuis, dat geopend is tijdens avond-, nacht- en weekenduren en de feestdagen. De dierenartsen die er werken zijn zeer ervaren in het verlenen van spoedeisende hulp. Ze hebben beschikking over vele faciliteiten, zoals uitgebreide bloed- en urineanalyse-, röntgenapparatuur en zuurstof die direct ingezet kunnen worden wanneer uw huisdier een (ernstig) probleem heeft. Indien nodig kunnen ook operaties plaatsvinden.

Het EDZ heeft 24/7 een dierenarts aan het werk. U hoeft zich dus nooit bezwaard te voelen dat u misschien iemand wakker moet bellen. Hij/zij staat altijd voor u klaar! Tevens heeft het dierenziekenhuis een opname-afdeling waar de dieren (intensief) verzorgd en verpleegd worden. Er is in de opname ook de mogelijkheid om benauwde dieren op te nemen.

Al deze punten hebben ons doen besluiten om de spoedhulp buiten onze openingsuren over te dragen aan het Verwijscentrum. Het bekent een grote sprong voorwaarts in de continue 24-uurs topkwalitatieve diergeneeskundige hulp. Op deze manier kunt u ook buiten onze openingsuren rekenen op hoogstaande spoedeisende hulp voor uw huisdier zoals u bij ons gewend bent.

Uiteraard zal het EDZ Den Haag ons op de hoogte stellen wanneer uw dier hen bezocht heeft, zodat wij ook de meest recente medische gegevens hebben.

  • EHBO thuis
  • Dwangvoeren
  • Scheve kop
  • Conclusie

EHBO thuis

Eerste hulp voor konijnen. Wanneer je konijn plotseling minder eet of minder actief is, is het nodig dat je je konijn in ieder geval nakijkt. Belangrijk is dan om je konijn helemaal na te kijken, maar met name tussen de achterpoten bij de geslachtsopeningen en de anus. Het kan zijn dat je konijn diarree heeft of aangekoekte ontlasting. Zoals je bij parasieten al kon zien kunnen vliegen daar eitjes leggen en kunnen daar dan dus maden zitten. Indien er maden zitten moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts! Niet wachten! Wanneer je geen maden ziet moet je proberen om de ontlasting voorzichtig met warm water te weken en te verwijderen.

Voel ook aan de buik van je konijn. Als je konijn een harde buik heeft probeer dan voorzichtig het buikje te wrijven en masseer het zachtjes. Als je merkt dat de buik ontspant dan weet je in ieder geval dat dit de pijn op dat moment kan oplossen. Je moet dit masseren van de buik dan regelmatig herhalen (3 - 4 maal per uur). Uiteraard moet hier door een dierenarts naar gekeken worden. Maar als dit buiten openingstijden gebeurt en het lukt je wel om de harde buik goed weg te masseren, dan kan je misschien ook tijdens openingstijden komen. Lukt het niet moet je de spoeddienst bellen!

ijk naar het bekje van je konijn. Is hij nat onder zijn kin? Dan is de kans aanwezig dat hij een gebitsprobleem heeft. Hierdoor kan hij dan zijn bekkie niet goed sluiten en kwijlt hij. Indien je de voortanden kan zien zonder dat je de lippen spreid, dan zijn de voortanden waarschijnlijk te lang! Het is mogelijk dat de kiezen dan ook te lang zijn! Het is belangrijk dat je je konijn dwangvoert totdat je een afspraak bij de dierenarts hebt. Dat wil zeggen: als je konijn niet eet.

Dwangvoeren

Je kan de voeding voor een konijn aantrekkelijker maken door de biks te pureren met wat water en hier een babyhapje (bv. Olvarit) doorheen te doen voor de smaak. Als hij dit zelf eet hoef je net te dwangvoeren. Indien niet, dan moet je dwangvoeren. Het dwangvoeren van konijnen is relatief makkelijk mits je dit goed voorbereid.

Zet je konijn op een grote handdoek en zwachtel hem stevig in zodat alleen het kopje nog uitsteekt. Hierdoor kan hij niet tegenspartelen! Je kan het spuitje met de dwangvoeding net achter de voortanden zo in de mondholte steken. Konijnen hebben namelijk alleen de voortanden en geen andere tanden. Na een behoorlijk leeg gat (diastema) komen de kiezen. Hierdoor kan je vrij makkelijk een spuit hierdoor steken.

Na het dwangvoeren is het verstandig om de buik van je konijn te masseren. Dit doet wat tegen de pijn en bevordert ook de motiliteit van de darmen.

Scheve kop

Wanneer je konijn een scheve kopstand heeft en misschien zelfs aan een stuk door omdraait moet je zo snel mogelijk de dierenarts bellen. Het is dan verstandig om je konijn in een kleine ruimte (een doos of zo) te zetten met stro en of handdoeken zodat hij zichzelf niet kan bezeren. Maak het ook donker. Veel licht en lawaai zorgen ervoor dat het alleen maar erger wordt!

Conclusie

Als je het niet vertrouwt, moet je ALTIJD je dierenarts bellen! We hebben hierboven alleen een aantal tips neergezet die je konijn in eerste instantie kunnen helpen. Uiteindelijk moet je toch met je konijn naar de dierenarts om na te laten kijken wat nu de oorzaak van het probleem is zodat dit behandelt kan worden en je konijn weer gezond wordt.

Terug naar Basiszorg