• Bel ons070 - 394 12 38

Wij zijn open! I.v.m. COVID-19 is ons beleid tijdelijk aangepast. Lees hier meer.

Voeding

Gezonde voeding

Voeding

Gezonde voeding

  • Algemeen
  • Water
  • Pellet of muesli
  • Gras of hooi

Algemeen

De meeste problemen die konijnen krijgen hebben te maken met het maagdarmstelsel en dus met eten. Dit heeft heel vaak weer te maken met het eten dat ze krijgen. De kennis over konijnenvoeding laat veel te wensen over. Toch kan je in de winkel veel verschillende merken konijnenvoeding vinden en ziet de ene zak er nog prachtiger uit dan de andere. Is hier dan geen toezicht op?

Dat zou je denken, maar in Europa en in Nederland is er alleen 'iets' geregeld met betrekking tot honden- en kattenvoeding. Voor de andere dieren die we in huis houden is er helemaal niets geregeld. Dat houdt in dat een fabrikant op een willekeurige zak voeding kan zetten dat het konijnen-, cavia-, of rattenvoeding is. Het is voor u als consument niet na te gaan aan de hand van de zak wat een goede voeding is.

De meeste dierenwinkels weten het ook niet. Dat komt omdat het ook niet duidelijk is. Gelukkig zijn er een aantal dierenartsen en specialisten die zich hier meer mee bezig houden en kunnen we daardoor een advies geven.

De afbeeldingen van voeding die u hier ziet zijn van speciale dierenartsvoedingen die door Supreme Petfoods ontwikkeld zijn. Middels deze speciale voeding geven zij extra aandacht aan een aantal probleemgebieden bij konijnen:

  • Overgewicht
  • Blaasproblemen
  • Maag-darmproblemen

Deze voedingen kunnen u en ons helpen u konijn gezonder te krijgen. Er is voor gekozen om deze voeders alleen bij de dierenarts neer te leggen zodat u konijn goed onderzocht kan worden en er een gericht advies met betrekking tot de voeding gegeven kan worden.

  

Water

Vocht is voor konijnen van levensbelang. Dit kunnen ze op verschillende manieren opnemen. Ze kunnen het rechtstreeks opnemen. Dat doen ze wanneer ze water drinken. Je kan konijnen prima leren om van een nippel te drinken, maar ze kunnen ook gewoon uit een bak drinken of uit een beek. Daarnaast nemen konijnen natuurlijk ook veel vocht op uit de voeding.

Babykonijnen hebben als ze heel jong zijn nog melk nodig. Dit bevat voedingsstoffen en vocht. Wanneer de moeder niet in staat is om het baby-konijntje te voeren, dan moeten we het met de hand voeren.

Pellet of muesli

Konijnen eten in de natuur gras, kruiden, hooi en stro. Soms fruit wat ergens van af gevallen is, maar dat was het wel zo'n beetje. Als je dan alleen al kijkt naar muesli, dan zie je al wel dat dit niet het normale dieet van een konijn bevat. Muesli (links) is een mix die zeer veel granen en zaden bevat. En dit eten konijnen normaal gesproken dus eigenlijk nooit. Dan zullen er een hele hoop zeggen dat er in de natuur ook geen pellets (rechts) groeien. En inderdaad, als je naar pellets kijkt:

Dit zie je in de natuur niet! Pellets zitten vol met voedingsstoffen die konijnen nodig hebben, deze zijn vermalen en daar is een evenwichtige brok van gemaakt. Voordeel van deze pellet is dat elke pellet alle voedingsstoffen bevat. Hierdoor kan een konijn niet selectief eten. Dit kan een konijn met een gemengde voeding wel!

Het zal je opgevallen zijn dat er hiernaast ook een plaatje te zien is van Science Selective pelletvoeding. Deze voeding heeft nog iets extra's gedaan met zijn pellets. Deze pellets bevatten ook vezels! En vezels zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid van de darmen. Als je normale pellets en Science Selective biks naast elkaar houdt, dan zal het verschil direct opvallen! Je ziet de vezels al zitten!

Dus er is absoluut een voorkeur voor pelletvoeding boven muesli en daarnaast nog een voorkeur voor de pellets van Science Selective boven die van andere merken. En als je konijn een probleem heeft met de darmen, ga dan naar de dierenarts. Die heeft namelijk nog een konijnenvoeding die nog meer voor je konijn kan doen!

Gras of hooi

Gras of hooi is eigenlijk geen goede stelling. Een konijn moet gras en hooi eten. Gras bevat minder vezels dan hooi, maar bevat wel meer voedingsstoffen. Stro bevat nog meer vezels, maar te weinig voedingsstoffen om van te kunnen leven. Zou een konijn alleen maar hooi hebben, dan zou hij daar op kunnen overleven.

Alleen gras lukt een wild konijn wel om op te overleven. Maar het gras wat wij in de tuin hebben staan is eigenlijk te goed voor onze konijnen. Het is vaak kwalitatief te goed waardoor het voor onze konijnen niet goed is. Je moet ze niet alleen gras geven, maar ook hooi. Anders krijgen ze te weinig vezels binnen!

Terug naar Basiszorg