• Bel ons070 - 394 12 38

Wij zijn open! I.v.m. COVID-19 is ons beleid tijdelijk aangepast. Lees hier meer.

Gebitsverzorging

Gebitsverzorging

Konijnen hebben een gebit dat hun hele leven doorgroeit. Het is dus heel belangrijk, dat zij hun tanden en kiezen goed gebruiken, anders worden ze te lang. Een konijn dat zijn snijtanden onvoldoende gebruikt, krijgt uiteindelijk hele lange snijtanden, die gaan lijken op de slagtanden van een olifant. De kiezen doen precies hetzelfde. Bij onvoldoende afslijten worden ze te lang en groeien scheef. Hierdoor ontstaan haken. Deze kunnen in de wang of tong prikken, waardoor het konijn pijn in de bek krijgt en stopt met eten.

 

Vaak zien we dat konijnen eerst kieskeurig worden, liever zacht voer eten zoals sla en komkommer, voordat ze helemaal stoppen met eten. Als u merkt dat uw konijn niet meer alles eet en vooral hooi laat liggen, dan is het verstandig met hem naar de dierenarts te gaan. Een konijn dat al twee dagen niet of slecht eet, is er al ernstig aan toe!

Als u konijn slecht eet, dan zult u het moeten dwangvoeren. In tegenstelling tot onze andere huisdieren hebben konijnen geen snijtanden. Ze hebben de voortanden, dan een gat genaamd DIASTEMA en daarna de kiezen. Dit maakt dwangvoeren een stuk makkelijker: je gaat met het spuitje met dwangvoer direct na de voortanden in de bek. Dan kan je de spuit een aantal centimeters naar achteren bewegen en leeg maken in de bek. Je konijn kan hier alleen wat tegen doen met zijn tong. 

Terug naar Konijn