• Bel ons070 - 394 12 38

Wij zijn open! I.v.m. COVID-19 is ons beleid tijdelijk aangepast. Lees hier meer.

Gedrag

Uw konijn leren kennen

Gedrag

Uw konijn leren kennen

Konijnengedrag heeft een functie. Als je meer weet van het natuurlijke gedrag van een konijn, zul je ook beter begrijpen waarom je konijn op een bepaalde manier reageert.

Konijnen zijn prooidieren. Ze voelen zich meer op hun gemak als ze zich kunnen verstoppen en als ze in een groep zijn. Een bezoek aan de dierenarts is altijd stressvol. Dit komt doordat ze hiervoor in een mand moeten, met de auto of de fiets, in een nieuwe omgeving, open en bloot op een tafel. En wanneer ze voor een ingreep komen moeten ze zelfs wat langer blijven en krijgen ze vervelende prikken.

Het is dan ook aan te raden wanneer u konijn voor een ingreep komt of voor langere tijd opgenomen moet worden om dan het andere konijn ook mee te nemen. Hierdoor voelen ze zich allebei beter op hun gemak en zal het herstel ook sneller en voorspoediger gaan.

Indien u maar één konijn heeft, en ook als u meerdere heeft, is het ook aan te raden om wat van hun eigen spullen mee te nemen zodat het zoveel mogelijk naar 'thuis' ruikt en voelt.

Prooidier

Het konijn is een prooidier. Er wordt op gejaagd door roofdieren. Roofdieren die ook in Nederland gewoon voorkomen. Marterachtigen zoals de hermelijn, vossen en roofvogels zoals de buizerd zijn veel voorkomende roofdieren in Nederland. Dat een konijn hier bang voor is, is dus ook niet raar. Je kan je voorstellen dat het voor een konijn helemaal niet prettig is om open en bloot ergens te zitten. Zelfs in een kooi is dat niet prettig. Gevaar kan zich tenslotte in de vorm van een roofvogel in één keer op je storten! Verder ben je in het open veld veel te zichtbaar voor roofdieren. Een konijn mag dan wel sneller zijn, maar in een hok of in een tuin kan het zijn belagers niet uit de weg.

Agressie

Konijnen zijn vreedzame dieren. Wij zien konijnen als lieftallige dieren die vreedzaam op een weide gras aan het knabbelen zijn met z'n allen. Maar ook konijnen kunnen onderling en met anderen gevechten hebben. Konijnen kunnen grommen, krabben, trappen en bijten! Ze kunnen andere konijnen en hun baasjes best wat verwondingen toebrengen!

Toch niet zo'n leuk huisdier?! Nee hoor, dit betekent alleen dat een konijn ook een opvoeding en duidelijkheid nodig heeft. 

Terug naar Konijn