Wij zijn open! I.v.m. COVID-19 is ons beleid tijdelijk aangepast. Lees hier meer.

Ziektes

Ziektes

Hieronder noemen we enkel de meest voorkomende ziektes. Het is in al deze gevallen verstandig om naar uw dierenarts te gaan!

 • Myxomatose
 • Viraal Haemorrhagisch Syndroom
 • Oorontsteking
 • Pasteurellose
 • Pododermatitis
 • Syfilis
 • Diarree
 • Myiasis

Myxomatose

Dit is een virusinfectie, die worden overgebracht door direct contact tussen konijnen, maar ook door het in aanraking komen met ontlasting of urine van een besmet of dragerkonijn. Tevens zijn insecten in staat dit virus over te brengen, en dan met name de stekende insecten. Wat veel mensen niet weten, is dat ook wij deze ziekten kunnen overbrengen doordat wij het virus met bijvoorbeeld onze schoenzolen mee ons huis in nemen.

Gelukkig kunnen we wel iets doen tegen deze ziekte, namelijk vaccineren. De enting tegen myxomatose moet een tot twee keer per jaar gegeven worden, afhankelijk van het vaccin.

Viraal Haemorrhagisch Syndroom

VHS is een zeer besmettelijke virusziekte die door direct contact met besmette (wilde) konijnen en hazen of met door uitwerpselen van (wilde) konijnen en hazen besmet groenvoer (gras, hooi, enz.) overgebracht wordt. Maar de ziekte kan ook overgebracht worden door insecten! Met name de stekende insecten, maar in principe alle insecten! De aangetaste dieren sterven meestal snel, vaak zelfs voordat ze duidelijke ziekteverschijnselen gehad hebben. 

Tegen VHS hoeven we maar één maal per jaar te vaccineren, wij doen dit standaard in het voorjaar. Konijnen die nog niet eerder gevaccineerd zijn worden in het najaar ook tegen VHS gevaccineerd.

Een aantal jaar geleden is er ook een tweede variant van het virus opgedoken, namelijk VHS2. Dit virus is net zo dodelijk als het eerste virus. Ook voor VHS2 zijn er vaccins beschikbaar.

Oorontsteking

Een van de symptomen van een oorontsteking is een scheve kopstand. Een oorontsteking bij het konijn kan het gevolg zijn van oormijten, een bacteriële infectie, een schimmelinfectie of een gistinfectie. En soms komt zelfs een combinatie voor. Oorontsteking reageren meestal goed op de ingezette behandeling. Om tot een goede diagnose te komen is het soms nodig om een kweek te maken van de inhoud van het oor.

In hele ernstige gevallen maken we een röntgenfoto om te zien hoe uitgebreid de aantasting is. Dan kan het ook zijn dat we moeten opereren!

Pasteurellose

Hierbij zien we zeer veel neusuitvloeiing, niezen, oogontsteking, slecht eten en duidelijk ziek zijn. De behandeling is er met name op gericht de bacterie te bestrijden en het konijn te ondersteunen. Dit doen we door het infuus te geven, warm te houden en te dwangvoeren. Uiteraard wordt er ook wat aan pijnstilling en darmmotiliteit gedaan!

Pasteurella is een bacterie die gewoon bij konijnen voorkomt. Dit hoeft geen probleem te zijn. Na een verwonding of stress kan het plotseling opspelen en een probleem veroorzaken. Het is via direct contact overdraagbaar, van moeder op jong, maar ook via de lucht. Als meer konijnen bij elkaar zitten mag je ervan uitgaan dat de anderen het ook hebben. Maar ze hoeven er dus geen last van te hebben.

Pododermatitis

Dit wordt ook wel "Zere hakjes" genoemd. Het is een ontsteking van de voetzolen. Het wordt veelal veroorzaakt door een combinatie van factoren. Van belang hierbij zijn:

 • Overgewicht
 • Bodembedekking (zacht materiaal)
 • Regelmatig verschonen; urine kan bijten

De behandeling is gericht op het verminderen van de ontsteking. We willen altijd wat doen aan de pijn. Een goede bodembedekker die minder pijn doet, afvallen, antibiotica tegen bacteriën die hierbij een rol spelen. En wat we nog meer kunnen doen om uw konijn te ondersteunen.

Syfilis

Konijnensyfilis. Wordt veroorzaakt door een parasiet. Je ziet hierbij ontsteking en korstjes rondom de neus en de ogen en vaak ook rondom de genitaliën. Vaak krijgen ze hierbij ook een bacteriële infectie die dan ook behandeld moet worden. Wanneer dit goed behandeld wordt is de prognose zeer gunstig!

 

Diarree

Veel konijnen hebben regelmatig last van diarree. In veel gevallen komt dit door de voeding. Het konijn is afhankelijk van de bacteriën in de blinde darm en deze bacteriën hebben voldoende ruwvoer nodig, anders gaan zij dood.

Ruwvoer bestaat uit grove vezels, zoals in gras, hooi, stro en sommige voeders. Bij een vezelarm of koolhydraatrijk dieet krijgen konijnen al snel diarree. Denk hierbij aan het geven van teveel sla, komkommer, appel enz, waar erg weinig vezels in zitten of bijvoorbeeld yoghurtdrops waar veel koolhydraten in zitten. Koolhydraatrijke voeding is nooit goed, vezelarme voeding kan je wel geven, mits je niet teveel geeft. Dan neemt het konijn de vezelrijke voeding namelijk minder op en die was nu juist zo belangrijk! Een konijn moet altijd langzaam wennen aan het dieet dat u hem geeft.

Diarree is voor een konijn erg gevaarlijk

Door de diarree verliest het konijn veel bacteriën uit de blinde darm met de ontlasting. Hierdoor kan het konijn zelf zijn voedsel niet goed meer verteren en kan verhongeren. Door de diarree verliest het konijn weerstand en is veel vatbaarder voor ziekten.

Myiasis

Als het konijn zich bevuilt met de plakkende diarree, ontstaat een plek die warm, vochtig en lekker broeierig is. Dit is met name in de zomermaanden heel gevaarlijk, omdat vliegen hier graag hun eitjes in leggen. Dit is de oorzaak van de ‘madenziekte’, waar heel veel konijnen aan dood gaan.

Let dus altijd goed op of uw konijn geen diarree heeft en zich goed kan wassen. Geef hem goed voer, met veel ruwe vezels en wees voorzichtig met voer waar veel vocht in zit.

Terug naar Konijn